Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

Riddarens Lek & Spel HB

 rningshistorik

På 1400-talet före Kristus uppfanns tärningen. P.g.a. att det var så lätt att spela bort både pengar och egendom så försökte myndigheterna stoppa spelandet med lagar, men resultatet blev illegala spelklubbar.
Det fanns både stavformade och våra vanliga kubformade tärningar. Fynd har gjorts vid Borgholms slottsruin och utanför Lindås. Torgspelet spelas av både barn och vuxna. Det är ett populärt spel i förskola och skola där man tränar höger/vänster. Familjespel 3-6 spelare (kan vara ännu fler)
 
 
Hnefatafelhistorik
 Hnefatafel är en föregångare till nutidens schack. Hnefatefel är kanske det äldsta kända spel som spelats i Norden. Det är möjligt att det spelades redan på järnåldern! Namnet är isländska och betyder kungs bräde. Det var Carl von Linné som under sin resa i Lappland fann att samerna spelade ett spel som hade stora likheter med Hnefatafel, men kallade det Tablut. Spelet kan sägas vara en kamp mellan två arméer, mellan ljus och mörk, eller varför inte mellan det onda och det goda. Spelas av 2 personer.
 
 
Kvarnhistorik
Spelet fanns i Kalmar på 1300-talet, och var kanske det vanligaste sällskapsspelet bland människor vid den tiden. Materialet kunde variera. Spelbrickorna kunde vara av trä, horn, lera eller glas. Säkert fanns även pjäser av silver eller annan ädelmetall. Det finns fynd från Kalmar som visar olika typer av spelpjäser. Spelbräden är ovanliga fynd. Det kan bero på att man oftast ritade upp detsamma i sanden eller kanske ristade i bordet där man satt. Att spela ett parti Kvarn kunde vara ett bra sätt för den blivande svärfadern att komma underfund med sin dotters friare!!! Spelas av 2 personer
 
 
Knekthistorik
Kägelspel var under medeltiden en ganska vanlig form av sällskapsspel. Det är ganska troligt att det spelades av människor från alla samhällsklasser. Spelen kom till Sverige från de nordtyska klostren. Kägelspelet Knekt spelades säkerligen i Kalmar, och handlar om ett fältslag mellan två arméer. Knekt kallas numera ofta för Kubb. Spelas av 2 lag
.

 

Riddarens Lek & Spel

Sidan uppdaterad: 

2018-03-31

Bloggen uppdaterad:

2018-03-31

Titta i kalendern så ser du vilka uppdateringar som är  gjorda)

 

Intresserad av att beställa något? Kontakta oss och få prisuppgift

riddarens@hotmail.com

 

 

Start

Om oss

Våra produkter 

Spelhistorik 

Årets marknader

Länkar

Galleri

Presentationsfilm

Gästbok

Blogg